FN’s Verdensmål

Tostan og verdensmålene

Tostan og verdensmålene

Tostans mission er at støtte afrikanske samfund i at skabe fremgang på egne vilkår. Tostan implementerer et menneskerettighedsbaseret uddannelsesprogram i Vestafrika, som inspirerer deltagerne til at blive stærke ledere i udviklingen af deres samfund. Tostans arbejde understøtter direkte 12 af FN’s verdensmål. 

Eksempler på understøttelse af FN’s verdensmål:

1 - Afskaf fattigdom

Deltagere i Tostans Community Empowerment Program (CEP) får undervisning i læse- og skrivefærdigheder, matematik og hvordan de bedst starter små projekter, som giver dem en personlig indkomst. Kvinder bliver mere uafhængige af deres mænd og bidrager selv til husstandens indkomst.

2 - Stop sult

Deltagerne lærer at dyrke køkkenhaver, som både øger varieteten i deres kost og giver mulighed for en ekstra indtægtskilde, som dermed også er med til at stoppe sult.

3 - Sundhed og trivsel

Tostans uddannelsesprogram hjælper landsbyernes beboere med at forstå sundhedsrisici og gør sundhed, hygiejne og sygdomsforebyggelse til en prioritet. Bl.a drøftes sundhedsrisikoen ved omskæring af piger og børneægteskaber, og landsbyer beslutter ved offentlige erklæringer at tage afstand fra omskæring og børneægteskaber.

4 - Kvalitets-uddannelse

Lokalsamfund omsætter den viden, de får under Community Empowerment Program (CEO), til handling og skaber adgang til uddannelse for alle. Programmet øger indskrivningen og fastholdelsen af børn i grundskolen og giver voksne deltagere grundlæggende læse- og skrivefærdigheder.

5 - Ligestilling mellem kønnene

Kvinder, der har deltaget i Tostans program, bliver ledere i  lokalsamfundet, menneskerettighedsaktivister og rollemodeller, der viser både unge piger og drenge, at kvinder kan få succes i lederroller og arbejde sammen med mænd som ligeværdige. Deres eksempel er med til at omforme kønsnormerne og styrke kvinderne ved at øge deres status i samfundet.

6 - Rent vand og sanitet

Landsbyboere har lært om konsekvenserne ved bakteriefyldt vand. De gør nu rent i deres landsbyer 14 gange over seks måneder i gennemsnit. De affaldssorterer, så de kan bruge deres kompost til gødning. De dyrker køkkenhaver, som både øger varieteten i deres kost og giver mulighed for en ekstra indtægtskilde.

8 - Anstændige jobs og økonomisk vækst

Små virksomheder finansieret af Community Development Grants opmuntrer til iværksætteri og selvforsyning, samtidig med at de åbner nye muligheder for indkomstskabelse. Community Management Committees (CMC), der etableres som en del af CEP-programmet, har med succes brugt tilskud på 300-1.000 dollars til at starte små virksomheder. 

10 - Mindre ulighed

Selv om mange afrikanske økonomier har oplevet hurtig vækst i de seneste
år, er arbejdsløsheden stadig høj. De økonomiske muligheder -særligt i
landområderne – er begrænsede, og den voksende ulighed mellem landene
fortsætter. 

Deltagerne i Tostans Community Empowerment Program (CEP) udvikler de nødvendige færdigheder til at styre projekter og drive små virksomheder. Små virksomheder finansieret af Community Development Grants opmuntrer til iværksætteri og selvforsyning, samtidig med at de åbner nye muligheder for indkomstskabelse.

11 - Bæredygtige byer og lokalsamfund

Landsbyerne bliver mere bæredygtige efter landsbyboerne er begyndt at lave køkkenhaver, bruge kompost i stedet for kemisk gødning og gøre systematisk rent.

13 - Klimaindstats

Landsbyboerne modtager undervisning i hvordan de bevarer et sundt økosystem og mindsker klimaforandringer bl.a. ved at plante træer i landsbyen.

15 - Livet på land

Når en familie har økonomiske problemer, er det mere sandsynligt, at piger end drenge bliver taget ud af skolen for at hjælpe med indkomstskabende aktiviteter eller landbrugsarbejde, og det er mere sandsynligt, at de bliver gift i en ung alder. Tostan tror på, at lokalsamfund kan styre deres egen økonomiske udvikling på måder, der giver mening for deres familie og deres samfund.

16 - Fred, retfærdighed og stærke institutioner

Tostans Peace and Security Project er et separat modul, som implementeres i udvalgte landsbyer efter endt CEP program. Det styrker fredsbygning på lokalt plan ved at bygge videre på de elementer af konfliktforebyggelse, som deltagerne har lært i løbet af den tre-årige CEP. Det foregår både på landsby- og regionalt niveau.