Økonomisk vækst

Hvad er der på spil?

Begrænsede muligheder for økonomisk udvikling, især for kvinder, gør det muligt for uligheder at fortsætte.

Selv om mange afrikanske økonomier har oplevet hurtig vækst i de seneste år, er arbejdsløsheden stadig høj, og de økonomiske muligheder i landområderne er stadig begrænsede, især for kvinder.

Når en familie har økonomiske problemer, er det mere sandsynligt, at piger end drenge bliver taget ud af skolen for at hjælpe med indkomstskabende aktiviteter eller landbrugsarbejde, og det er mere sandsynligt, at de bliver gift i en ung alder. Tostan tror på, at lokalsamfund kan styre deres egen økonomiske udvikling på måder, der giver mening for deres familie og deres samfund. 

Hvad gør Tostan?

Deltagerne i Tostans Community Empowerment Program (CEP) udvikler de nødvendige færdigheder til at styre projekter og drive små virksomheder.

Den sidste fase af CEP, Aawde, omfatter undervisning i grundlæggende læse- og skrivefærdigheder, matematik, projektledelse og budgetlægning, som hjælper deltagerne med at planlægge og starte små virksomheder i deres lokalsamfund.


Tostan giver også små tilskud til udvikling af lokalsamfundet til Community Management Committees (CMC). CMC’erne bruger ofte disse tilskud til at etablere en roterende mikrokreditfond, der hjælper medlemmer af lokalsamfundet, især kvinder, med den investering, de har brug for til at starte små virksomheder, investere i landbrug eller påtage sig andre indkomstskabende aktiviteter. CMC’en opfordrer også lokalsamfundets medlemmer til at spare op og planlægge fremtiden.

Succes i lokalsamfundet

Små virksomheder finansieret af Community Development Grants opmuntrer til iværksætteri og selvforsyning, samtidig med at de åbner nye muligheder for indkomstskabelse.


Community Management Committees (CMC) har med succes brugt tilskud på 300-1.000 dollars til at starte små virksomheder, herunder salg af basisfødevarer, fremstilling og salg af produkter som sæbe, myggeafvisende lotion, frugtjuice eller farvet stof og organisering af kollektive projekter som f.eks. fælleshaver og kooperativer til dyreopdræt. Mange af disse små virksomheder drives af kvinder, hvilket giver dem mulighed for en uafhængig indkomst.


Gennem Empowered Communities Network sættes lokalsamfund i forbindelse med lokale og internationale organisationer, så de kan arbejde sammen om små forretningsforetagender og mikrokreditprogrammer.

Udvalgte nøgletal

9,517

Landsbyer i Afrika har offentligt erklæret afskaffelse af omskæring og børneægteskaber pr. december 2021. I 2024 er tallet over 10.000 landsbyer. 123 offentlige erklæringsceremonier i otte lande, hvor landsbyer har opgivet omskæring og børneægteskaber pr. december 2021.

123

Offentlige erklæringsceremonier i otte lande, hvor landsbyer har opgivet
omskæring og børneægteskaber pr. december 2021

Læs mere i en af de seneste evalueringer af Tostans arbejde i rapporten
”Breakthrough Generation Initative” fra juli 2023.

I rapporten kan du bl.a. læse om betydningen af CMC’s rolle i at forbedre lokalsamfundets trivsel, om CEP’s betydning for kvinder indflydelse, lederskab, skrivefærdigheder, forøgelse af fødselsregistreringer, lokale samfunds viden om sundhed og hygiejne, styrkelse af positive sociale normer, nye holdninger til børns skolegang, økonomisk udvikling, markante ændringer i holdningen til kvindelige omskæring, fald i antallet af piger der omskæres, fald i antallet af børneægteskaber, ændringer i holdninger til fysisk afstraffelse af børn, generel forbedring af sociale interaktioner m.v.