Afskaffelse af kvindelig omskæring

Hvad er der på spil?

Omskæring af kvinders kønsorganer (Femal Genital Cutting (FGC)) har påvirket omkring 200 millioner piger og kvinder i 90 lande verden over.  Over 4 millioner piger risikerer hvert år at blive omskåret rundt om i verden.

FGC medfører mange umiddelbare og langsigtede sundhedsrisici og er internationalt anerkendt som en klar  krænkelse af menneskerettighederne. Omskæring er en dybt forankret social norm, der håndhæves for at sikre, samfundets forventninger om kommende ægteskaber. Ved at få en datter omskåret sikrer familien, at datteren kan blive gift.

Sammenlignet med sundhedsrisikoen er de sociale konsekvenser, som uomskårne piger udsættes for, lige så alvorlige. En pige, der ikke er omskåret, bliver ofte udstødt af sit lokalsamfund.

Hvad gør Tostan?

Tostans menneskerettighedsbaserede Community Empowerment Program (CEP) giver lokalsamfundets medlemmer mulighed for at drage deres egne konklusioner om FGC og lede deres egne bevægelser for forandring. I CEP-klassesessionerne om menneskerettigheder lærer deltagerne om deres ret til sundhed og deres ret til at være fri for alle former for vold. Deltagerne diskuterer også det ansvar, de har for at beskytte disse rettigheder i deres lokalsamfund. I sessioner om sundhed lærer de om de potentielle, umiddelbare og langsigtede skadelige konsekvenser af at omskærer piger, og diskuterer hvordan man kan forebygge disse sundhedsproblemer i fremtiden.

I stedet for at bebrejde eller kritisere opfordrer Tostan til dialog om omskæring og andre praksisser, som lokalsamfundene føler hindrer deres vision for lokalsamfundets udvikling. Deltagere i CEP klasserne, medlemmer af Community Management Committee og sociale mobiliseringsteams taler med venner og familie og rejser til andre lokalsamfund for at skabe opmærksomhed om det, de har lært. Gennem denne proces beslutter mange lokalsamfund sammen at gøre en ende på FGC – nogle uden at have deltaget direkte i Tostans undervisning.

Succes i lokalsamfundet

Selvom det ikke var et af Tostans oprindelige mål at bidrage til afskaffelsen af omskæring, er det blevet et samlingspunkt for social forandring. Indtil videre har over 9.500 lokalsamfund fra Djibouti, Guinea, Guinea-Bissau, Mali, Mauretanien, Senegal, Somalia og Gambia offentligt erklæret deres beslutning om at opgive både omskæring og børneægteskaber.

Alene i 2021 afholdt 590 lokalsamfund i Senegal, Guinea-Bissau og Mali syv offentlige erklæringer, hvor de tog  afstand fra omskæring og børneægteskaber. Tostans eksterne  evalueringer har vist, at opgivelse af omskæring efter deltagelse i Tostans program og en offentlig erklæring om opgivelse ikke sikrer 100 procent mod omskæring. Men offentlige erklæringer er et meget centralt skridt i processen for total opgivelse af omskæring, og nødvendig for at opbygge en kritisk masse, som i sidste ende kan føre til, at kønslig lemlæstelse hører fortiden til.

Tostans Community Empowerment Program er blevet anerkendt som den foretrukne tilgang til at fremme afskaffelsen af omskæring af både Senegals og Gambias regeringer.

Udvalgte nøgletal

9,517

Landsbyer i Afrika har offentligt erklæret afskaffelse af omskæring og børneægteskaber pr. december 2021. I 2024 er tallet over 10.000 landsbyer. 123 offentlige erklæringsceremonier i otte lande, hvor landsbyer har opgivet omskæring og børneægteskaber pr. december 2021.

123

Offentlige erklæringsceremonier i otte lande, hvor landsbyer har opgivet omskæring og børneægteskaber pr. december 2021