Ledelse

Hvad er der på spil?

Enhver person – kvinde eller mand, ung eller gammel – har ret til at deltage i de demokratiske processer i deres samfund og nation.


På grund af manglende information og uddannelse om menneskerettigheder og ansvar mangler der ofte strukturelle styringsprocedurer og -processer i de samfund, hvor Tostan arbejder. Dette omfatter aktiviteter som systematisk fødselsregistrering, vælgerregistrering og kvinders og unges aktive deltagelse i møder og beslutningstagning på både familie- og samfundsniveau.


I mange lokalsamfund er fødselsregistreringen ekstremt lav, hvilket skaber problemer, når børn starter i skole eller har brug for sundhedspleje. Ligeledes er der mange indbyggere, som ikke lader sig registrere som vælgere eller deltager i valg. Tostan tror på fremme af en demokratisk kultur ved at starte på græsrodsniveau.

Hvad gør Tostan?

Som en del af Tostans Community Empowerment Program (CEP) etablerer og fremmer hver landsbys Community Management Committees (CMC) demokratiske strukturer på græsrodsniveau i deres lokalsamfund. Tostans seneste innovation er Strengthening Democracy and Civic Engagement, som er et post-CEP modul. Deltagerne lærer om de grundlæggende elementer i demokratiet, menneskerettigheder og det ansvar, der er forbundet med at forsvare og respektere disse rettigheder.

Landsbyernes demokratisk valgte Community Management Committees (CMC) bidrager til væksten i retfærdig regeringsførelse og demokrati. CMC arbejder for at øge den demokratiske deltagelse ved at opfordre beboerne til at lade sig registrere som vælgere, få nationale identitetskort, registrere fødsler og deltage i nationale valg. I alle CMC’er er der et flertal af kvindelige medlemmer. Disse kvinder fremstår som ledere, aktivister og rollemodeller i lokalsamfundet og viser både unge piger og drenge, at kvinder kan få succes i lederroller og arbejde sammen med mænd som ligeværdige.

Succes i samfundet

Kvinder træder frem som ledere, og lokalsamfund arbejder sammen om at udvikle en vision for deres udvikling.


I december 2021 var der oprettet over 2.834 demokratisk fungerende Community Management Committees (CMC) i de lande, hvor Tostans har implementeret CEP programmet.


Mange af disse CMC’er har fået status som formelle civilsamfundsorganisationer, og mange er gået sammen om at skabe regionale føderationer i Guinea, Mali, Mauretanien og Senegal. Alene i Senegal arbejder Tostan i øjeblikket med 738 lovligt oprettede og officielt registrerede lokalsamfundsbaserede organisationer.


For mange kvindelige deltagere er CEP programmets klassesessioner deres første mulighed for at give udtryk for deres meninger over for en gruppe. Kvinder, der har deltaget i Tostans program, udvikler sig til ledere på både lokalt og regionalt niveau. I Senegal ledes mere end 80 procent af CMC’erne af kvinder.

Udvalgte nøgletal

+ 110.000

Mennesker har lært om demokrati og om, hvordan man gør beslutningstagning retfærdig (2022)

819

Fødsler blev registreret i Guinea i 2021

1.013

Møder om god regeringsførelse blev afholdt i Mali i 2021

72 %

Af CMC-medlemmerne i Gambia i 2021 er kvinder