Sundhed

Hvad er der på spil?

I mange af de landsbyer, hvor Tostan er aktive, er børneægteskaber og omskæring af piger og kvinder (Female Genital Cutting (FGC)) en almindelig praksis. En pige, der ikke er omskåret, kan blive udstødt af sit landsby og kan måske ikke blive gift. Der er dog en manglende bevidsthed om den negative indvirkning på pigers og kvinders fysiske og følelsesmæssige sundhed, herunder den betydeligt højere risici under graviditet og fødsel, som omskæring medfører.

Børn og voksnes sundhed er endvidere i fare i landsbyerne på grund af begrænset adgang til sundhedsressourcer og grundlæggende sundhedspleje, lave vaccinationsrater og begrænset bevidsthed om sygdomsforebyggelse og hygiejnepraksis. Desuden kan det være en særlig udfordring for kvinder og piger at få adgang til basale sundhedsydelser som f.eks. konsultationer før og efter fødslen.

Hvad gør Tostan?

Tostans uddannelsesprogram hjælper landsbyens beboere med at forstå sundhedsrisici og gøre sundhed, hygiejne og sygdomsforebyggelse til en prioritet.

Under Tostans Community Empowerment Program lærer deltagerne om deres ret til sundhed og deres ret til at være fri for alle former for vold, om hygiejne, og hvordan almindelige sygdomme som diarré og malaria spredes og forebygges. Meget ofte er programmet den første mulighed, de har haft for at lære om disse emner på deres lokale sprog. De diskuterer også sundhedsrisikoen ved omskæring af piger og børneægteskaber.

Tostans program opfordrer landsbyens medlemmer til at dele den viden, de får om sundhed og menneskerettigheder, med deres sociale netværk og hjælper med at koordinere med lokale aktører i sundhedssystemet.

Programmet hjælper også landsbyerne med at komme i kontakt med hinanden for at diskutere vigtige sundhedsemner og potentielle løsninger. 

Succes i lokalsamfundet

Landsbyer der samarbejder med Tostan iværksætter ofte specifikke initiativer for at forbedre børns og mødres sundhed. De øger bevidstheden om vigtigheden af vaccinationer og gør en indsats for at forbedre hygiejnen i landsbyen og forebygge sygdomme som malaria. De bygger også lokale sundhedshytter og koordinerer med lokale myndigheder om vaccinationskampagner, og de opfordrer til besøg før og efter fødslen og andre vigtige sundhedstiltag.

Lokalsamfund og landsbyer leder også sammen med Tostan en stor indsats for at stoppe omskæring og børneægteskaber. Fra 1991 og frem til i dag har knap 6 mio. mennesker, der bor i over 10.000 landsbyer i otte afrikanske lande offentligt erklæret, at de vil stoppe omskæring og børneægteskaber efter deres direkte eller indirekte deltagelse i Tostans Community Empowerment Program.

Indsatsen for mødre og børns sundhed, som ledes af lokalsamfundet, har tillige ført til en stigning i antallet af vaccinationer, en stigning i antallet af konsultationer før og efter fødslen og et fald i antallet af børn, der lider af underernæring.

Tostans Impact

+ 5.7 mio.

mennesker lever i samfund, der offentligt har erklæret et stop for kvindelig omskæring (2022)

1.107

sundhedsoplysningsaktiviteter udført af Community Management Committee‘er i Guinea-Bissau i 2021

18.862

vaccinationer til børn i Community Empowerment Program-samfund i Mali i 2021